Home > Werken bij > Ons team

Ons team

Interview kraamverzorgende Ingrid

Al 40 jaar zet Ingrid zich vol passie en enthousiasme in voor de kraamgezinnen. Ze is begonnen als kraamverzorgende, maar ook jarenlang op de planning. Na een functieverandering op kantoor bij de planning, heeft ze daar opnieuw voor gekozen. Sinds geruime tijd werkt ze weer als kraamverzorgende en dat past haar nog steeds als een warme jas. De klanten zijn veranderd en nieuwe situaties zijn ontstaan, maar de baby’s zijn nog steeds hetzelfde…

Wat maakt dit vak zo bijzonder?
Alle kersverse ouders bedenken vooraf hoe het zal zijn als de baby er is, soms met een uitgeschreven geboorteplan. Het beeld is al gevormd, maar de praktijk is vaak zo anders. Mijn taak is om te zorgen dat de ouders genoeg kennis opbouwen en vaardigheden leren, waardoor ze voldoende zelfvertrouwen hebben om zelf voor hun kindje te kunnen zorgen. Wat daar voor nodig is, is voor iedereen anders. Mijn doel is dit te bereiken bij elk gezin weer, alleen de weg ernaar toe is telkens anders. Die uitdaging ga ik iedere keer weer aan!

Ook besef ik mij altijd dat je feitelijk bij een wildvreemde het leven binnenstapt en na acht dagen een speciale band hebt opgebouwd. Ik probeer altijd goed aan te voelen wat de ouders prettig vinden en zoveel mogelijk in hun dagritme mee te laveren. Vroeger waren er meer regels en structuur, maar ik vind het belangrijk dat ouders ook hun hart volgen, uiteraard op een veilige manier.

Je bent getuige van de geboorte
Wat uniek is aan het kraamvak is dat je getuige bent van de eerste kennismaking van ouders en hun kindje, nadat de moeder het kindje al negen maanden in haar buik gedragen heeft. De eerste blik na de geboorte is betoverend. Zoals ouders naar hun kindje kijken, die blik is zo puur en het is zo’n intiem moment. Daar krijg ik elke keer weer kippenvel van.

Je wordt gewaardeerd
De waardering die je krijgt is mooi. Ik ben kritisch op mezelf en mijn werk, dus doe er alles aan om te zorgen dat mijn gezinnen tevreden zijn. Ik heb de afgelopen 40 jaar veel gezinnen mogen begeleiden. Het komt zelfs wel eens voor dat ik in een gezin kom, waarvan ik de vader of moeder zelf geboren heb zien worden. De fotoboeken worden erbij gehaald. Ze zijn je nog niet vergeten, meer waardering als dat kun je niet krijgen.

Interview kraamverzorgende Lisette

Lisette heeft haar oude beroep als kraamverzorgende weer opgepakt. Na een aantal verplichte scholingen en een korte inwerkperiode werkt, zij sinds 2020, met heel veel  passie en enthousiasme weer binnen de kraamzorg! Lisette heeft in de gehandicapten- en ouderenzorg gewerkt en ze is zelfs een paar jaar helemaal uit de zorg gegaan, maar bij de kraamzorg, daar ligt toch haar echte passie!

Is de kraamzorg veranderd in vergelijking met 20 jaar geleden?
In grote lijnen niet, er zijn wat aanpassingen in de KCKC protocollen, maar over het algemeen is er niet veel veranderd. Wel is opvallend dat binnen de gezinnen de zorg steeds meer samen gedaan wordt; de vaders zijn vaker aanwezig en meer betrokken bij de zorg voor de baby dan vroeger. Dit vind ik een leuke ontwikkeling om te zien.

Wat zou je andere herintreders in de kraamzorg willen aanraden?
Maak bespreekbaar wat jouw wensen zijn! Er is tegenwoordig veel meer mogelijk dan vroeger. Zo ben ik ook op rooster gaan werken, waardoor er meer structuur en duidelijkheid is over mijn vrije weekenden. Er zijn ook duobanen, hierdoor is het werk makkelijker te combineren met kinderen. Een positieve ontwikkeling, waardoor het voor een grotere groep kraamverzorgenden mogelijk is om in de kraamzorg te kunnen blijven werken, ook als je privé omstandigheden veranderen. Acht dagen achter elkaar werken is vaak een struikelblok, maar nu is minder dagen ook bespreekbaar. In mijn tijd was dit nog niet mogelijk, anders was ik wellicht  nooit uit de kraamzorg weggegaan.

Wat maakt je trots?
Ik vind kraamverzorgende het meest gewaardeerde beroep wat er bestaat. Je bouwt in zo’n korte tijd een speciale band op met het gezin en zeker met de kraamvrouw, omdat je letterlijk iemands leven binnenstapt. Als ik bij het afsluiten van de kraamweek de soms wat onzekere en onwennige ouders met zogezegd twee linkerhanden, de zorg voor hun kindje nu met twee rechterhanden zie doen, doordat ze geleerd hebben van mijn adviezen en tips, dan ga ik met een fijn en voldaan gevoel naar huis.  

 

Peggy (destijds kraamverzorgende io, inmiddels afgestudeerd) 

In mijn werk wilde ik graag meer echt contact met mensen. Na mijn vrijwilligerswerk in Afrika in een weeshuis wist ik het zeker. Ik wil kraamverzorgende worden.

Kun je meer vertellen over de opleiding?

Sinds februari volg ik de jaaropleiding kraamzorg bij Scheidegger en Welkom Kraamzorg is mijn leerbedrijf. Minimaal één dag in de week studeer ik thuis of volg ik lessen op school. Samen met mijn werkbegeleider Manon werk ik mee in de kraamgezinnen om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen.

Mag je alleen meekijken of mag je ook zelf zorg bieden?

Afhankelijk van het gezin en het verloop van het kraambed in combinatie met mijn eigen ervaring, mag ik steeds meer handelingen zelf verrichten. Elk kraambed stelt mijn werkbegeleider samen met mij werkdoelen op, bijv. dat ik de controles bij de moeder mag doen of het gesprek met de verloskundige mag houden. Ik krijg alle ruimte om initiatief te nemen en zelf handelingen uit te voeren. Natuurlijk altijd onder toeziend oog van Manon. We zijn een goed team samen. Ook vanuit de gezinnen krijgen we gelukkig goede feedback. Vaak kunnen we, omdat we met z’n tweeën zijn, ook iets extra’s doen in het huishouden of met de andere kinderen.

Wat spreekt je het meeste aan het vak?

Het is een dankbaar beroep. Iedereen is blij en de waardering van de gezinnen is groot. Ik vind het fijn om de gezinnen te helpen met hun pasgeboren kindje. Ik heb al bij meerdere bevallingen aanwezig mogen zijn. Dit zijn, keer op keer, speciale en hele mooie momenten. Kraamzorg is een bijzonder vak!

Ank (Kraamverzorgende)

Kijk en luister naar de eerste babygeluidjes en ontdek de babytaal. Ik leer het je graag!

Hoe ben je bij Welkom Kraamzorg terecht gekomen?

Binnen Pantein heb ik een tijd een flexplek gehad, totdat ik in 2007-2008 de verkorte kraamopleiding gevolgd heb en gestart ben als kraamverzorgende. Binnen Welkom Kraamzorg kwam de vraag om de opleiding te volgen voor Dunstan Babytaal trainer. Dit was voor mij een mooie uitdaging. Na afronding van de cursus heb ik samen met vier andere collega’s met veel plezier met collega kraamverzorgenden opgeleid.

Pas je Dunstan Babytaal ook toe in jouw kraamgezinnen?

Ja, dat probeer ik altijd. Door heel goed te luisteren naar de geluiden van de baby en de ouders te overtuigen dat de geluidjes echt een eigen betekenis hebben. Niet alle gezinnen staan ervoor open, maar vaak gedurende de week krijg ik ze toch enthousiast door ze het zelf te laten ervaren. Huilen betekent niet altijd honger, wat veel gedacht wordt.

Wat is het meest bijzondere moment wat je hebt meegemaakt bij Welkom Kraamzorg?

Vele kraambedden zal ik nooit vergeten, maar uit de wat complexere situaties haal ik het meeste voldoening . Zo was er een situatie waarbij de kraamvrouw te veel borstvoeding produceerde zodat dit lichamelijke problemen gaf. Door samen vast te houden aan gemaakte afspraken, haar te steunen en te adviseren, is het uiteindelijk gelukt om na 10 dagen* de kraamtijd fijn en pijnvrij af te sluiten. Op zo’n moment ga ik met een zeer voldaan gevoel naar huis.

*8 dagen + 2 dagen verlenging

Larissa (Kraamverzorgende)

Kraamverzorgende en geeft voorlichting op MBO-scholen

Ik vind het fijn om een steentje bij te dragen aan een mooi begin en het zelfvertrouwen van de gezinnen te zien groeien in acht dagen.

Hoe ben je bij Welkom Kraamzorg terecht gekomen?

Tijdens mijn opleiding als Verzorgende IG heb ik stage gelopen bij Welkom Kraamzorg. Door goede begeleiding tijdens mijn stage heb ik pas echt ervaren wat het kraamvak inhield. Met name vond ik het heel mooi en fijn om te zien hoe het zelfvertrouwen van de vader en moeder groeit en ze in de kraamtijd op weg te mogen helpen in hun ouderschap. 

Hoe ziet jouw dagindeling eruit? De dag start ik altijd met te vragen naar het verloop van de nacht. Na het ontbijt probeer ik samen met de moeder een planning te maken voor zover mogelijk is en we kijken terug op de vorige dag. De zorg voor moeder en kind is het belangrijkste, daarnaast probeer ik het huishoudelijk werk ook bij te houden. De gezinssamenstelling, huishoudens en/of thuissituaties zijn altijd verschillend. Dit vraagt om een grote mate van flexibiliteit, maar maakt het vak ook heel afwisselt. Elke dag verloopt anders.

Wat is het meest bijzondere moment wat je hebt meegemaakt bij Welkom Kraamzorg?

Dit was de eerste bevalling waar ik bij aanwezig mocht zijn. Ik zal nooit vergeten hoe bijzonder en dit ervaringsgevoel was, puur door getuige te mogen zijn bij zo’n intiem moment De vader was heel erg betrokken en hielp zijn vrouw heel goed. Dat straalde zo veel liefde en rust uit.

Hanneke (Manager Den Bosch)

Beweeg jij mee naar de toekomst? Kom werken bij Welkom Kraamzorg!

Hoe ben je bij Welkom Kraamzorg terecht gekomen?
Eerder werkte ik in de ouderzorg. De start van een nieuw leven is toch een andere levensfase. Dat wekte mijn interesse voor de kraamzorg. Met mijn Brabantse roots wilde ik graag een bijdrage leveren aan een goede geboortezorg in de regio. Zo kwam ik enkele jaren geleden bij Welkom Kraamzorg terecht.

Wat maakt jouw werk zo speciaal?

De persoonlijk contacten met de kraamverzorgenden, planning, andere managers en ketenpartners. Samen zorgen wij ervoor dat de kraamverzorgenden hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen. Ik vind het leuk om op verschillende niveaus te schakelen en mee te bewegen met de steeds veranderende zorg. Verder zet ik me in om met elkaar, nu en in de toekomst, het vak en de kwaliteit hoog te houden. Kraamverzorgende is fysiek een zwaar beroep. Graag wil ik een bijdrage leveren aan een gezonde werkomgeving voor onze kraamverzorgenden. Ik ben er trots op dat kraamzorg in Nederland bestaat en dat thuisbevallingen nog steeds mogelijk zijn.   

Wat is het meest bijzondere moment wat je hebt meegemaakt bij Welkom Kraamzorg?

De medewerkersdag was voor mij een bijzondere dag. Op deze dag zag ik wat een enthousiasme en gedrevenheid onze mensen hebben. Ik heb met veel kraamverzorgenden gesproken en mooie verhalen gehoord, ze hebben allemaal hart voor de zorg en passie voor het beroep.


Wij helpen je graag met een warm welkom.

Onze pluspunten

Lees verder

Welkom baby's!

Lees verder

Samenwerkingen

Lees verder

Onze cursussen

Lees verder

Onze extra’s

Lees verder

Aanmelden

Lees verder

Werken bij

Lees verder