Ons team
Wij zijn trots op onze medewerkers. Sommige van onze kraamverzorgenden zitten al veertig jaar in het vak, sommige zijn net gestart. Maak kennis met enkele collega's, hun achtergrond en bijzondere ervaringen.

Miranda, kraamververzorgende i.o. - BBL
Ik ben Miranda, 46 jaren jong. Getrouwd en zelf moeder van 3 kinderen. Ik heb er maar liefst 30 jaar over gedaan om de overstap te maken naar de kraam. Ik heb altijd al in de kraam willen werken. Helaas geen stage mogelijkheden gehad destijds en ben toen ik klaar was met mijn opleiding gaan werken in een verpleeghuis. Ik heb daar 12 jaar gewerkt en heb toen overgestapt naar de gehandicaptenzorg als begeleider.
Ik was altijd al gek met baby’s en zou toch wel graag in de kraam werken. Toen mijn dochter ging werken op de verlos afdeling in het zh begon het steeds meer te kriebelen. En heb toen uiteindelijk toch de keus gemaakt om er voor te gaan. In ben gestart in feb 2022 en heb mijn opleiding opgerond voor de zomervakantie. Een verkorte opleiding omdat ik al wat diploma’s op zak had. Inmiddels dus al een kleine periode als gediplomeerd kraamverzorgende aan de slag. En oh wat ben ik blij dat ik de keus heb gemaakt. Ik ben iedere keer weer verliefd en vindt het werk geweldig. Hopelijk ga je ervoor en wacht je niet net als ik nog 30 jaar

Kim, kraamverzorgende i.o. | BBL opleiding
Ik wilde altijd al kraamverzorgende worden, na 23 jaar in een verpleeghuis te hebben gewerkt vond ik het tijd voor deze overstap. Onze kinderen hebben inmiddels ook een leeftijd dat ik deze overstap makkelijker kon gaan maken. En ben blij dat ik de stap heb gemaakt! Het bevalt me heel goed en wordt goed begeleid. Je voelt je er ook echt WELKOM!

Janne, kraamververzorgende i.o. - BBL
Mijn naam is Janne en ik ben 25 jaar. In december 2022 ben ik gestart met de opleiding tot kraamverzorgende aan de BO Geboortezorg Academie in Eindhoven. Voordat ik aan deze opleiding begon werkte ik als front office manager in de toerismesector. Ik hou er niet van om op een vaste locatie te werken, maar hou wel van een uitdaging! In de kraamzorg kom ik op allerlei plaatsen bij verschillende mensen die ik mag ondersteunen tijdens de kraamweek. Bij de start van het werken bij een gezin is het weer het doel om het gezin voldoende vertrouwen te geven om na mijn vertrek zelfstandig verder te gaan. Dat een gezin op de laatste dag aangeeft dat ze klaar zijn om lekker te gaan genieten van elkaar geeft mij een geweldig gevoel! Het werken als kraamverzorgende is voor mij een keuze geweest die ik niet wil terugdraaien!

Kraamverzorgende Jolijn
“Niets was te veel voor kraamverzorgende Jolijn” een mooi compliment van één van haar fijne kraamgezinnen.
En dat typeert Jolijn, ze is geduldig, rustig en je kunt op haar vertrouwen. Na 10 jaar in de ouderenzorg gewerkt te hebben, werkt kraamverzorgende Jolijn sinds januari 2020 als kraamverzorgende bij Welkom Kraamzorg.
Waarom maakte je de overstap?
Nog geen dag spijt heeft Jolijn van haar keuze. Altijd heeft de kraamzorg Jolijn aangetrokken, maar tegenwoordig is er meer mogelijk, bijv. het werken op rooster, dat zorgt dat de kraamzorg aantrekkelijker is geworden.
Na een kort traject bij de Geboortezorg Academie is ze klaargestoomd om als kraamverzorgende aan de slag te gaan. De opleiding is voor een verzorgende IG goed te doen, de focus van de opleiding ligt echt bij de kern, je leert de benodigde theorie. Tijdens het meelopen in de kraam is reflectie belangrijk en ook ontzettend leerzaam. Je staat er echt niet alleen voor, de werkbegeleiders van Welkom Kraamzorg zijn er altijd voor je. Het eerste wat in Jolijn opkomt als ze terug denkt aan haar eerste meeloop dag is WAT WAS HET GEWELDIG!
Waarom Welkom Kraamzorg?
In mijn omgeving hoorde ik goede verhalen van o.a. kraamgezinnen. Ik vind het belangrijk dat het hele plaatje klopt, zo zag ook het zorgplan er verzorgd en volledig uit. Tot slot was ik ook te spreken over de Matchmaker, het is een mooie manier om inzicht te krijgen in wat je prettig en belangrijk vindt, zowel voor jezelf als voor de kraamgezinnen.
Wanneer ga je met een lach naar huis?
Vaak zie je aan het begin van de week twee mensen, wat onzeker, voorzichtig of soms zelfs wat onhandig. Het is heel mooi om te zien hoe het zelfvertrouwen groeit van de kersverse ouders, mede dankzij mijn adviezen en trucjes. Aan het einde van de week zijn ze vaak zelfverzekerd en zelfredzaam.
Het deed mij ook veel toen er op de Welkom Facebook pagina een bedankje was geplaatst met de woorden “Niets was te veel voor Jolijn”, die waardering die je krijgt, dat is heel fijn. Het is een dankbaar beroep om kraamverzorgende te zijn!
Welke tip heb je voor anderen die de overstap naar de kraamzorg overwegen?
Laat je goed informeren naar de mogelijkheden en praat met anderen, zodat je voor jezelf de voor- en nadelen goed op een rijtje kunt zetten. Zo heb ik ervoor gezorgd dat Anne Cathrien ook de kraamzorg in gegaan is. Hoe dat is gegaan, lees je volgende maand in het interview met Anne Cathrien.

Kraamverzorgende Ingrid
Al 40 jaar zet Ingrid zich vol passie en enthousiasme in voor de kraamgezinnen. Ze is begonnen als kraamverzorgende, maar ook jarenlang op de planning. Na een functieverandering op kantoor bij de planning, heeft ze daar opnieuw voor gekozen. Sinds geruime tijd werkt ze weer als kraamverzorgende en dat past haar nog steeds als een warme jas. De klanten zijn veranderd en nieuwe situaties zijn ontstaan, maar de baby’s zijn nog steeds hetzelfde…
Wat maakt dit vak zo bijzonder?
Alle kersverse ouders bedenken vooraf hoe het zal zijn als de baby er is, soms met een uitgeschreven geboorteplan. Het beeld is al gevormd, maar de praktijk is vaak zo anders. Mijn taak is om te zorgen dat de ouders genoeg kennis opbouwen en vaardigheden leren, waardoor ze voldoende zelfvertrouwen hebben om zelf voor hun kindje te kunnen zorgen. Wat daar voor nodig is, is voor iedereen anders. Mijn doel is dit te bereiken bij elk gezin weer, alleen de weg ernaar toe is telkens anders. Die uitdaging ga ik iedere keer weer aan!
Ook besef ik mij altijd dat je feitelijk bij een wildvreemde het leven binnenstapt en na acht dagen een speciale band hebt opgebouwd. Ik probeer altijd goed aan te voelen wat de ouders prettig vinden en zoveel mogelijk in hun dagritme mee te laveren. Vroeger waren er meer regels en structuur, maar ik vind het belangrijk dat ouders ook hun hart volgen, uiteraard op een veilige manier.
Je bent getuige van de geboorte
Wat uniek is aan het kraamvak is dat je getuige bent van de eerste kennismaking van ouders en hun kindje, nadat de moeder het kindje al negen maanden in haar buik gedragen heeft. De eerste blik na de geboorte is betoverend. Zoals ouders naar hun kindje kijken, die blik is zo puur en het is zo’n intiem moment. Daar krijg ik elke keer weer kippenvel van.
Je wordt gewaardeerd
De waardering die je krijgt is mooi. Ik ben kritisch op mezelf en mijn werk, dus doe er alles aan om te zorgen dat mijn gezinnen tevreden zijn. Ik heb de afgelopen 40 jaar veel gezinnen mogen begeleiden. Het komt zelfs wel eens voor dat ik in een gezin kom, waarvan ik de vader of moeder zelf geboren heb zien worden. De fotoboeken worden erbij gehaald. Ze zijn je nog niet vergeten, meer waardering als dat kun je niet krijgen.

Kraamverzorgende Lisette
Lisette heeft haar oude beroep als kraamverzorgende weer opgepakt. Na een aantal verplichte scholingen en een korte inwerkperiode werkt, zij sinds 2020, met heel veel passie en enthousiasme weer binnen de kraamzorg! Lisette heeft in de gehandicapten- en ouderenzorg gewerkt en ze is zelfs een paar jaar helemaal uit de zorg gegaan, maar bij de kraamzorg, daar ligt toch haar echte passie!
Is de kraamzorg veranderd in vergelijking met 20 jaar geleden?
In grote lijnen niet, er zijn wat aanpassingen in de KCKC protocollen, maar over het algemeen is er niet veel veranderd. Wel is opvallend dat binnen de gezinnen de zorg steeds meer samen gedaan wordt; de vaders zijn vaker aanwezig en meer betrokken bij de zorg voor de baby dan vroeger. Dit vind ik een leuke ontwikkeling om te zien.
Wat zou je andere herintreders in de kraamzorg willen aanraden?
Maak bespreekbaar wat jouw wensen zijn! Er is tegenwoordig veel meer mogelijk dan vroeger. Zo ben ik ook op rooster gaan werken, waardoor er meer structuur en duidelijkheid is over mijn vrije weekenden. Er zijn ook duobanen, hierdoor is het werk makkelijker te combineren met kinderen. Een positieve ontwikkeling, waardoor het voor een grotere groep kraamverzorgenden mogelijk is om in de kraamzorg te kunnen blijven werken, ook als je privé omstandigheden veranderen. Acht dagen achter elkaar werken is vaak een struikelblok, maar nu is minder dagen ook bespreekbaar. In mijn tijd was dit nog niet mogelijk, anders was ik wellicht nooit uit de kraamzorg weggegaan.
Wat maakt je trots?
Ik vind kraamverzorgende het meest gewaardeerde beroep wat er bestaat. Je bouwt in zo’n korte tijd een speciale band op met het gezin en zeker met de kraamvrouw, omdat je letterlijk iemands leven binnenstapt. Als ik bij het afsluiten van de kraamweek de soms wat onzekere en onwennige ouders met zogezegd twee linkerhanden, de zorg voor hun kindje nu met twee rechterhanden zie doen, doordat ze geleerd hebben van mijn adviezen en tips, dan ga ik met een fijn en voldaan gevoel naar huis.

Hanneke, Manager teams Den Bosch
Beweeg jij mee naar de toekomst? Kom werken bij Welkom Kraamzorg!
Hoe ben je bij Welkom Kraamzorg terecht gekomen?
Eerder werkte ik in de ouderzorg. De start van een nieuw leven is toch een andere levensfase. Dat wekte mijn interesse voor de kraamzorg. Met mijn Brabantse roots wilde ik graag een bijdrage leveren aan een goede geboortezorg in de regio. Zo kwam ik enkele jaren geleden bij Welkom Kraamzorg terecht.
Wat maakt jouw werk zo speciaal?
De persoonlijk contacten met de kraamverzorgenden, planning, andere managers en ketenpartners. Samen zorgen wij ervoor dat de kraamverzorgenden hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen. Ik vind het leuk om op verschillende niveaus te schakelen en mee te bewegen met de steeds veranderende zorg. Verder zet ik me in om met elkaar, nu en in de toekomst, het vak en de kwaliteit hoog te houden. Kraamverzorgende is fysiek een zwaar beroep. Graag wil ik een bijdrage leveren aan een gezonde werkomgeving voor onze kraamverzorgenden. Ik ben er trots op dat kraamzorg in Nederland bestaat en dat thuisbevallingen nog steeds mogelijk zijn.
Wat is het meest bijzondere moment wat je hebt meegemaakt bij Welkom Kraamzorg?
De medewerkersdag was voor mij een bijzondere dag. Op deze dag zag ik wat een enthousiasme en gedrevenheid onze mensen hebben. Ik heb met veel kraamverzorgenden gesproken en mooie verhalen gehoord, ze hebben allemaal hart voor de zorg en passie voor het beroep.