Bad bevallingen

Bevallen in bad wordt steeds populairder. Het warme water kan bij de geboorte een hele positieve rol spelen. Door de ontspanning ervaren sommige vrouwen minder angst, spanning en pijn.
In overleg met jouw verloskundige of gynaecoloog wordt besproken of een badbevalling mogelijk is.

Wat zijn de voordelen op bevallen in bad

Het water zorgt voor een betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting vaak sneller gaat. Het water zorgt voor een pijnstillende werking, waardoor de behoefte aan pijnstilling afneemt. Je beweegt makkelijk in bad en hebt ook een kleinere kans op inknippen. De bevalling in bad is even veilig als op bed.

Bevalbad huren of kopen

Bij een thuisbevalling is het mogelijk om een bevalbad te kopen of te huren en in de meeste ziekenhuizen is het mogelijk een bad te huren voor op de verloskamer.

Rol van je partner

Een bevalling in water vergt extra inzet en voorbereiding van je partner.
Enkele taken zijn:
• het opzetten van het bad
• het vullen van het bad
• hulp bij het in en uit bad stappen
• watertemperatuur controleren en behoud van de temperatuur
• het leeg laten lopen van het bad
• schoon- en droogmaken van het bad
In een aantal ziekenhuizen mag de partner, in zwemkleding, in het bad plaatsnemen. Informeer hiernaar bij jouw verloskundige.

Rol van de kraamverzorgende

De zorg voor moeder en kind staat centraal. Tijdens de bevalling zorgt jouw kraamverzorgende ook voor ondersteuning en assistentie van de verloskundige. Waar mogelijk kan zij jouw partner helpen met het bad, maar ze is niet verantwoordelijk voor het opzetten, vullen, schoonmaken en afbreken van het bad.

De werkwijze kan per ziekenhuis en/of per verloskundige verschillen, dus maak samen afspraken om te zorgen voor een veilige en ontspannen sfeer bij jouw bevalling.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.