Tarieven voor kraamzorg 2024


Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dat betekent dat alle kosten voor de geïndiceerde kraamzorguren, de inschrijving, de intake en de partusassistentie door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg à € 5,10 per uur.

Inschrijving € 15,84
Intake kraamzorg bij je thuis € 106,91
Intake kraamzorg op afstand € 45,10
Assistentie van de kraamzorg bij de bevalling, € 73,91 per uur (geen wettelijke eigen bijdrage)
Kraamzorg € 63,05 per uur (inclusief wettelijke eigen bijdrage à € 5,10 per uur.

Toelichting op bovenstaande tarieven

Inschrijving

Deze zijn direct verbonden aan de aanmelding voor kraamzorg. De zorgverzekeraar vergoedt één inschrijving per bevalling.

Intake
Het intakegesprek kan op afstand of via een huisbezoek plaatsvinden. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Per verzorging kan slechts één intake worden gedeclareerd.

Kraamzorg per uur
Kraamzorg zoals omschreven in artikel 2.11 van het Besluit zorgverzekering.

Toeslag partusassistentie
Deze toeslag is van toepassing als de kraamverzorgende wordt opgeroepen voor bevallingassistentie. Dit tarief wordt eenmalig per bevalling naast het uurtarief in rekening gebracht. De zorgverzekeraar vergoedt dit.

Wettelijke eigen bijdrage kraamzorg per uur
Vanaf 1 januari 2024 geldt de eigen bijdrage kraamzorguren € 5,10. Dit tarief geldt voor uren in de kraamperiode. Voor partusuren, poliklinisch (verplaatste thuisbevalling) of thuis hoeft geen eigen bijdrage betaald te worden.

Vergoedingen en betaling kraamzorg
De kosten van inschrijving, intake en geleverde uren kraamzorg worden door Welkom Kraamzorg rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. De eigen bijdrage voor de kraamzorguren en eventueel aanvullende zorguren(zoals couveusenazorg) worden afhankelijk van zorgverzekeraar en pakket door Welkom Kraamzorg, of naar de klant gefactureerd of rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. In het eerste geval kun je, indien je recht hebt op een gedeeltelijke of volledige vergoeding van de eigen bijdrage zelf declareren bij jouw zorgverzekeraar. In het laatste geval zal de zorgverzekeraar kosten van de eigen bijdrage kraamzorg, afhankelijk van het pakket met je verrekenen. Na het afsluiten van het kraambed wordt een eventuele factuur kraamzorg.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.