Wij zijn trots op onze medewerkers. Sommige van onze kraamverzorgenden zitten al veertig jaar in het vak, sommige zijn net gestart. Maak kennis met enkele collega's, hun achtergrond en bijzondere ervaringen. 

Kim, kraamververzorgende i.o. - BBL

Ik wilde altijd al kraamverzorgende worden, na 23 jaar in een verpleeghuis te hebben gewerkt vond ik het tijd voor deze overstap. Onze kinderen hebben inmiddels ook een leeftijd dat ik deze overstap makkelijker kon gaan maken. En ben blij dat ik de stap heb gemaakt! Het bevalt me heel goed en wordt goed begeleid. Je voelt je er ook echt WELKOM!

Janne, kraamververzorgende i.o. - BBL

Mijn naam is Janne en ik ben 25 jaar. In december 2022 ben ik gestart met de opleiding tot kraamverzorgende aan de BO Geboortezorg Academie in Eindhoven. Voordat ik aan deze opleiding begon werkte ik als front office manager in de toerismesector. Ik hou er niet van om op een vaste locatie te werken, maar hou wel van een uitdaging! In de kraamzorg kom ik op allerlei plaatsen bij verschillende mensen die ik mag ondersteunen tijdens de kraamweek. Bij de start van het werken bij een gezin is het weer het doel om het gezin voldoende vertrouwen te geven om na mijn vertrek zelfstandig verder te gaan. Dat een gezin op de laatste dag aangeeft dat ze klaar zijn om lekker te gaan genieten van elkaar geeft mij een geweldig gevoel! Het werken als kraamverzorgende is voor mij een keuze geweest die ik niet wil terugdraaien! 

Miranda, kraamververzorgende i.o. - BBL

Ik ben Miranda, 46 jaren jong. Getrouwd en zelf moeder van 3 kinderen. Ik heb er maar liefst 30 jaar over gedaan om de overstap te maken naar de kraam. Ik heb altijd al in de kraam willen werken. Helaas geen stage mogelijkheden gehad destijds en ben toen ik klaar was met mijn opleiding gaan werken in een verpleeghuis. Ik heb daar 12 jaar gewerkt en heb toen overgestapt naar de gehandicaptenzorg als begeleider.
Ik was altijd al gek met baby’s en zou toch wel graag in de kraam werken. Toen mijn dochter ging werken op de verlos afdeling in het zh begon het steeds meer te kriebelen. En heb toen uiteindelijk toch de keus gemaakt om er voor te gaan. In ben gestart in feb 2022 en heb mijn opleiding opgerond voor de zomervakantie. Een verkorte opleiding omdat ik al wat diploma’s op zak had. Inmiddels dus al een kleine periode als gediplomeerd kraamverzorgende aan de slag. En oh wat ben ik blij dat ik de keus heb gemaakt. Ik ben iedere keer weer verliefd en vindt het werk geweldig. Hopelijk ga je ervoor en wacht je niet net als ik nog 30 jaar

Kraamverzorgende Jolijn

“Niets was te veel voor kraamverzorgende Jolijn” een mooi compliment van één van haar fijne kraamgezinnen.

En dat typeert Jolijn, ze is geduldig, rustig en je kunt op haar vertrouwen. Na 10 jaar in de ouderenzorg gewerkt te hebben, werkt kraamverzorgende Jolijn sinds januari 2020 als kraamverzorgende bij Welkom Kraamzorg.

Waarom maakte je de overstap?
Nog geen dag spijt heeft Jolijn van haar keuze. Altijd heeft de kraamzorg Jolijn aangetrokken, maar tegenwoordig is er meer mogelijk, bijv. het werken op rooster, dat zorgt dat de kraamzorg aantrekkelijker is geworden.

Na een kort traject bij de Geboortezorg Academie is ze klaargestoomd om als kraamverzorgende aan de slag te gaan. De opleiding is voor een verzorgende IG goed te doen, de focus van de opleiding ligt echt bij de kern, je leert de benodigde theorie. Tijdens het meelopen in de kraam is reflectie belangrijk en ook ontzettend leerzaam. Je staat er echt niet alleen voor, de werkbegeleiders van Welkom Kraamzorg zijn er altijd voor je. Het eerste wat in Jolijn opkomt als ze terug denkt aan haar eerste meeloop dag is WAT WAS HET GEWELDIG!

Waarom Welkom Kraamzorg?
In mijn omgeving hoorde ik goede verhalen van o.a. kraamgezinnen. Ik vind het belangrijk dat het hele plaatje klopt, zo zag ook het zorgplan er verzorgd en volledig uit. Tot slot was ik ook te spreken over de Matchmaker, het is een mooie manier om inzicht te krijgen in wat je prettig en belangrijk vindt, zowel voor jezelf als voor de kraamgezinnen.

Wanneer ga je met een lach naar huis?
Vaak zie je aan het begin van de week twee mensen, wat onzeker, voorzichtig of soms zelfs wat onhandig. Het is heel mooi om te zien hoe het zelfvertrouwen groeit van de kersverse ouders, mede dankzij mijn adviezen en trucjes. Aan het einde van de week zijn ze vaak zelfverzekerd en zelfredzaam.

Het deed mij ook veel toen er op de Welkom Facebook pagina een bedankje was geplaatst met de woorden “Niets was te veel voor Jolijn”, die waardering die je krijgt, dat is heel fijn. Het is een dankbaar beroep om kraamverzorgende te zijn!

Welke tip heb je voor anderen die de overstap naar de kraamzorg overwegen?
Laat je goed informeren naar de mogelijkheden en praat met anderen, zodat je voor jezelf de voor- en nadelen goed op een rijtje kunt zetten. Zo heb ik ervoor gezorgd dat Anne Cathrien ook de kraamzorg in gegaan is. Hoe dat is gegaan, lees je volgende maand in het interview met Anne Cathrien.   

Kraamverzorgende Ingrid

Al 40 jaar zet Ingrid zich vol passie en enthousiasme in voor de kraamgezinnen. Ze is begonnen als kraamverzorgende, maar ook jarenlang op de planning. Na een functieverandering op kantoor bij de planning, heeft ze daar opnieuw voor gekozen. Sinds geruime tijd werkt ze weer als kraamverzorgende en dat past haar nog steeds als een warme jas. De klanten zijn veranderd en nieuwe situaties zijn ontstaan, maar de baby’s zijn nog steeds hetzelfde…

Wat maakt dit vak zo bijzonder?
Alle kersverse ouders bedenken vooraf hoe het zal zijn als de baby er is, soms met een uitgeschreven geboorteplan. Het beeld is al gevormd, maar de praktijk is vaak zo anders. Mijn taak is om te zorgen dat de ouders genoeg kennis opbouwen en vaardigheden leren, waardoor ze voldoende zelfvertrouwen hebben om zelf voor hun kindje te kunnen zorgen. Wat daar voor nodig is, is voor iedereen anders. Mijn doel is dit te bereiken bij elk gezin weer, alleen de weg ernaar toe is telkens anders. Die uitdaging ga ik iedere keer weer aan!

Ook besef ik mij altijd dat je feitelijk bij een wildvreemde het leven binnenstapt en na acht dagen een speciale band hebt opgebouwd. Ik probeer altijd goed aan te voelen wat de ouders prettig vinden en zoveel mogelijk in hun dagritme mee te laveren. Vroeger waren er meer regels en structuur, maar ik vind het belangrijk dat ouders ook hun hart volgen, uiteraard op een veilige manier.

Je bent getuige van de geboorte
Wat uniek is aan het kraamvak is dat je getuige bent van de eerste kennismaking van ouders en hun kindje, nadat de moeder het kindje al negen maanden in haar buik gedragen heeft. De eerste blik na de geboorte is betoverend. Zoals ouders naar hun kindje kijken, die blik is zo puur en het is zo’n intiem moment. Daar krijg ik elke keer weer kippenvel van.

Je wordt gewaardeerd
De waardering die je krijgt is mooi. Ik ben kritisch op mezelf en mijn werk, dus doe er alles aan om te zorgen dat mijn gezinnen tevreden zijn. Ik heb de afgelopen 40 jaar veel gezinnen mogen begeleiden. Het komt zelfs wel eens voor dat ik in een gezin kom, waarvan ik de vader of moeder zelf geboren heb zien worden. De fotoboeken worden erbij gehaald. Ze zijn je nog niet vergeten, meer waardering als dat kun je niet krijgen.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.