Hoe weet ik of de kraamzorg bij mij past?

Tien reden om te kiezen voor dit unieke en bijzondere vak:

  1. De gezinnen zijn ontzettend blij met jouw hulp, adviezen en begeleiding. Je kunt daadwerkelijk iets betekenen voor de ouders, je helpt ze op één van de belangrijkste en kwetsbaarste momenten in hun leven, namelijk de eerste week van het leven van hun kindje! Jij, als kraamverzorgende, maakt het verschil in die kraamweek. Jij zorgt er mede voor dat het kraamgezin terug kan kijken op een bijzondere kraamtijd.
  2. Je werkt met je handen maar ook met je hoofd en hart! De inhoud van het werk is heel afwisselend. In de kraamzorg werken alleen professionals die trots zijn op hun vak en dit ook uitstralen.
  3. De afwisseling is groot. Na gemiddeld 8 dagen vertrek je weer naar een ander gezin! De gezinssamenstelling, culturen, huishoudens en/of thuissituaties zijn altijd verschillend. Ieder gezin is uniek en elke dag verloopt anders.
  4. Je ondersteunt mensen op een kwetsbaar moment in hun leven. Bevallen is een grote lichamelijke inspanning zowel voor de moeder als het kindje. In de kraamzorg werk je in principe met gezonde mensen die echter wel tijdelijk begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Het is heel boeiend te zien en te ervaren hoe een gezin aan het eind van de kraamtijd weer zelfstandig verder kan door jouw steun, adviezen, deskundigheid en praktische hulp.
  5. Kraamzorg is bijna altijd een fijne tijd. Iedereen is blij en gelukkig, in de kraamzorg vieren we het leven! Natuurlijk kom je ook in verdrietige situaties, maar ook dan staan we klaar voor de ouders.
  6. Als kraamverzorgende assisteer je bij bevallingen, dat is ontzettend bijzonder en prachtig om mee te mogen maken. Je verwelkomt iedere keer een nieuw kindje op deze wereld.
  7. Je kunt je als kraamverzorgende specialiseren, zo kun jij je bijvoorbeeld specialiseren in het begeleiden van leerlingen en stagiaires. Je volgt allerlei scholingen volgen zodat je bekwaam blijft. Denk ook aan borstvoedingdeskundige, CenteringPregnancy assistent of specialist in Couveuze nazorg (mits vacatures beschikbaar). Sommige kraamverzorgenden geven voorlichting aan zwangeren op bijv. de Zwangeren Zaterdagen in Bernhoven of laten leerlingen op scholen in de omgeving kennismaken met het vak van kraamverzorgende.
  8. Je werkt in een klein team met leuke collega’s. Kraamverzorgenden werken hard, zijn ­flexibel en hebben plezier in hun werk. Tijdens teambijeenkomsten en scholingen ontmoet jij je collega’s.
  9. Je hebt tijdens het gezin regelmatig contact met de verloskundigen. Je overlegt met hen indien dit nodig is. Je observeert en signaleert. Je zorgt ervoor dat de verloskundige en / of huisarts op de hoogte is van de gezondheidsconditie van moeder en kind en zorgt voor een adequate overdracht.
  10. Je werkt zelfstandig in het kraamgezin. Toch werk je ook in een team. Je hebt een hele organisatie achter je staan waar je altijd op terug kan vallen. Je kunt altijd contact opnemen met je leidinggevende of andere kraamverzorgenden.

 

Meer informatie over opleidingsmogelijkheden of lees de unieke verhalen van andere kraamverzorgenden, kijk bij werken bij op de website. 

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.