Home > Nieuws > Week van de Borstvoeding

Week van de Borstvoeding

Maandag 28 September 2020

Dat borstvoeding gunstig is voor de gezondheid van moeder en kind is bij veel mensen wel bekend. Maar waar je misschien niet zo snel aan denkt, is dat het geven van borstvoeding ook nog eens een goed is voor het milieu. Daarom zoomt de Borstvoedingsweek dit jaar in op de positieve impact die borstvoeden heeft op het klimaat. Borstvoeding geven is duurzaam. 

Hoe duurzaam is borstvoeding?

Voordat een baby zelfstandig kan lopen zijn er vaak al flink wat luiers, kleren en speentjes versleten. Ook de productie van kunstvoeding heeft impact op het milieu. Kunstvoeding wordt gemaakt van koemelk en koeien stoten veel methaangas uit, wat weer bijdraagt aan het broeikaseffect. Daarnaast gebruikt een koe veel water: 940 liter voor een liter melk. Verpakkings- en transportkosten spelen een beperkte rol, het gaat in totaal om zo’n 11–15 kg CO2-uitstoot per kiloblik kunstvoeding. Een onderzoek uit 2019 laat zien dat 6 maanden borstvoeding geven zo’n 95-153 kg CO2-uitstoot bespaart. Dat kun je vergelijken met een vlucht naar Parijs.

Tips om duurzaam te voeden

Borstvoeding geven voorkomt onder andere infectieziekten en biedt bescherming tegen overgewicht op latere leeftijd. En daar komt dus nog bij dat het beter is voor het klimaat. Als je kolft kun je bijvoorbeeld ook herbruikbare potjes of flesjes gebruiken om de melk in te bewaren, dat scheelt het gebruik van plastic.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de Borstvoedingsraad.

Als het geven van borstvoeding niet mogelijk is om bijvoorbeeld medische redenen, niet slaagt of niet gewenst is, is kunstvoeding een goed alternatief. Het Voedingscentrum biedt jonge ouders veel tips en informatie over het geven van kunst- en borstvoeding. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor meer informatie.


Wij helpen je graag met een warm welkom.

Onze pluspunten

Lees verder

Welkom baby's!

Lees verder

Samenwerkingen

Lees verder

Onze cursussen

Lees verder

Onze extra’s

Lees verder

Aanmelden

Lees verder

Werken bij

Lees verder