Home > Nieuws > Kraamverzorgster Christine verzorgt 1000ste baby: 'thuisbevallingen zijn magisch'

Kraamverzorgster Christine verzorgt 1000ste baby: 'thuisbevallingen zijn magisch'

Vrijdag 16 April 2021

Christine heeft naar eigen zeggen het allermooiste beroep van de wereld. Daarom kan ze er maar niet mee stoppen. Hanna uit Berlicum is de 1000ste, maar nog niet de laatste.

Thuisbevallingen doet ze het liefst. Om op een onmogelijk tijdstip gebeld te worden, soms midden in de nacht door een wijk te rijden, naar een adres waar ze nog nooit is geweest; dat is het mooiste dat er is. ,,Vaak staat de voordeur dan al open, dan loop je zo naar binnen, naar boven, en dan zie je daar een kind geboren worden. Dat is gewoon magisch.”

Speciale gevallen

Duizend baby’s heeft ze verzorgd, duizend kraamvrouwen dus ook, sinds ze als twintig-jarige vers van de opleiding haar eerste bevalling deed. Ordners vol met geboortekaartjes en bedankjes, tekeningen van oudere broers en zusjes zijn er het bewijs van. ,,Ik weet die eerste nog goed. En wat prachtig is: als je bij de geboorte bent van een baby en dertig jaar later sta je aan het bed van die baby van toen, die nu moeder wordt. En ik herinner me de speciale gevallen; kindjes die ziek waren, soms overleden. Dan ben ik er ook, want al is er dan geen baby, er is wel een kraamvrouw. Dat is zwaar ja, maar ook bijzonder, en mooi, want je kunt veel betekenen.”

Het fijnste zijn de gezinnen waar ze teruggevraagd wordt voor een tweede of derde kind, en dat gebeurt regelmatig. ,,Dan zijn de ouders al meer ervaren, maar dan kun je je juist meer richten op de oudere kinderen. Dat zij ook een leuke week hebben is heel belangrijk, want als de oudste kinderen goed in hun vel zitten, zitten de ouders dat ook.”

Even pauze 

Toen ze zelf kinderen kreeg, veertig jaar geleden, nam ze even een pauze. Op stel en sprong je huis uit rennen omdat zich ergens een kind aandient is niet makkelijk te combineren met jonge kinderen. ,,Maar op die pauze na werk ik al zo’n veertig jaar voor dezelfde werkgever, Welkom Kraamzorg. Dat is best bijzonder.”

Natuurlijk denkt de bijna zeventig-jarige aan stoppen. Fulltime werkt ze ook niet, ze begeleidt 1 of twee gezinnen per maand. Dat zijn acht intensieve dagen per baby. ,,Maar het is het mooiste beroep van de wereld, dus ik vind het heel moeilijk. Als corona echt helemaal voorbij is stop ik. Dan kan ik lekker met vakantie.” Wat haar gouden tip is voor jonge ouders: “voeding en liefde zijn het belangrijkste voor baby’s, wat je verder bezit maakt voor een kind niet uit. Dus hou ze lekker veel bij je, maak contact.”

(Bron: Brabants Dagblad)


Wij helpen je graag met een warm welkom.

Onze pluspunten

Lees verder

Welkom baby's!

Lees verder

Samenwerkingen

Lees verder

Onze cursussen

Lees verder

Onze extra’s

Lees verder

Aanmelden

Lees verder

Werken bij

Lees verder